מה זה VIX
ה VIX שמכונה מדד הפחד או בשמו המלא מדד התנודתיות (Volatility Index) הוא מדד שמודד את סטיית התקן הגלומה באופציות על מדד ה S&P 500. ה VIX מחושב כממוצע סטיות התקן של מספר זוגות אופציות ל 30 ימים הבאים, ונסחר בבורסת שיקגו CBOE.
בקטנה על אופציה
לפני שנבין מה מטרתו של ה VIX וכיצד אנחנו יכולים להיעזר בו במסחר שלנו, ננסה לענות בפשטות מה זה בכלל אופציה ובהמשך מה זה סטיית תקן גלומה.
במשפט אחד, אופציה היא חוזה התקשרות בין שני צדדים, כאשר צד א' מוכר האופציה (בשפה מקצועית: כותב האופציה), מתחייב לקנות או למכור נכס כלשהו (קרי נכס הבסיס) לצד ב', קונה האופציה, במחיר מובטח מראש ( קרי מחיר מימוש), ובמועד שנקבע מראש (קרי מועד המימוש או מועד הפקיעה).
במילים אחרות ומבלי להיכנס יותר מידי לעומק עולם האופציות, שני צדדים יכולים לבצע ביניהם הסכם על רכישת נכס עתידי. כאשר קונה האופציה מתחייב לקנות את הנכס ממוכר האופציה, במחיר ובמועד שהוסכם מראש, זוהי אופציית CALL שנקראת גם אופציית רכש. ותמורת האופציה העתידית הזאת מוכן הקונה לשלם למוכר פרמיה. באופן דומה אופציית PUT, שנקראת גם אופציית מכר, נותנת את האפשרות לקונה האופציה לממש את אופציית המכירה תמורת פרמיה שתשולם מראש לקונה הנכס.
שימו לב, שמוכר אופציית CALL מפסיד ככל שנכס הבסיס עולה (לכן הקונה מרוויח), ומרוויח את הפרמיה (שהקונה הפסיד) במידה והנכס לא עלה מעבר למחיר המימוש. ו PUT הפוך, זוכרים? מוכר אופציית PUT מרוויח עם מחיר הנכס מעל מחיר המימוש, ומפסיד ככל שנכס הבסיס יורד.
איך מחשבים את ערך האופציה (הפרמיה).
מכיון שאופציות הן נגזרת של נכס אחר, כדי לתמחר את גובה הפרמיה יש להתחשב במס פרמטרים, העיקריים שבהם:
- אורך האופציה (תאריך המימוש או תאריך הפקיעה)
- מחיר הנכס (מחיר מימוש)
- סטיית התקן (לא הגלומה!)
משמעות סטיית התקן היא עד כמה תנודתי הנכס. נכסים יציבים במחיר קבוע לא יוסיפו הרבה לעלות האופציה (הפרמיה) לעומת נכסים לא יציבים ותנודתיים שבהם מוכר האופציה יבקש פרמיה גבוהה יותר שתכסה על הסיכון.
את המחיר של האופציה ניתן לקבוע על פי מס מודלים תמחוריים, המפורסם שבהם מודל בלק ושולס (האחרון זכה בפרס נובל לכלכלה).
סוף סוף, סטיית תקן גלומה
במודל התמחור בלק ושולס יש נעלם אחד, סטיית התקן הגלומה. אותה סטייה שאחריה ה-VIX עוקב.
למעשה מחיר האופציה בשוק יכול להיות שונה מערך האופציה המחושב והההפרש בין המחיר המחושב והמחיר שנסחר מוסבר על ידי סטיית התקן הגלומה, כלומר כל מה שמשפיע על המחיר שאינו בתוך הנוסחה המדעית.
משקיעים משתמשים באופציות כדי לגדר ולבטח את תיק ההשקעות שלהם. נניח שאני חושב שהשוק יירד ואני רוצה להגן על פוזיציות הלונג שלי, אוכל לקנות אופציית PUT שבה ארוויח ככל שהשוק ירד מתחת למחיר המימוש. או לדוגמא אני חושב שהשוק יעלה, אז אוכל לקנות אופציית CALL שבה ארוויח ככל שהשוק יעלה מעל מחיר המימוש של האופציה.
אם כולם חושבים שיהיו ירידות, וכולם יקנו אופציית PUT, אז מחירה של האופציה יעלה (רק בגלל הביקוש, נוסחת התמחור ללא שינוי). כלומר, זה יעלה את סטיית התקן הגלומה, ומכאן נסיק שהתנודתיות בשוק עולה או צפויה לעלות.
סיכום ביניים
מחירן של האופציות מתייקר מעבר למחיר המוערך ככל שיש ביקוש על ידי המשקיעים.
אותו ביקוש מונע על יד הרצון לגדר ולבטח את השקעותיהם.
ההפרש בין המחיר המוערך למחיר בפועל נקרא סטיית תקן גלומה.
ערך גבוה של סטיית התקן הגלומה מעיד על עלייה בתנודתיות, משמע הסיכון עולה.
למה פחד
עלייה ב VIX, משמעותה עלייה בסטיות תקן/תנודתיות, שנובעות מתשלום פרמיות יקרות.
פחד המשקיעים מתרחיש שלילי הוא זה שמניע אותם לשלם פרמיות יקרות. כלומר סטיות תקן גבוהות מלמדות על התנהגות מלאה חששות מצד המשקיעים.
בשורה התחתונה, עלייה ב VIX משמעותה עלייה בפחד וסיכוי לירידות. ירידה ב VIX משמעותה סטיות ופרמיות נמוכות, אין חשש מצד המשקיעים.
מסחר ב VIX
לרוב, סוחר יקנה את ה VIX כאשר הוא ירצה לפתוח פוזיציה נגד השוק.
יש כמה אפשרויות לסחור על מדד ה VIX:
- אופציות על הויקס ( פעם אחרונה שמזכיר את המילה אופציה 🙂 )
- חוזה עתידי
- תעודת סל
רק הערה אחת למי שרוכש תעודות סל. הן לא ממש עוקבות אחרי המדד, כלומר לא בדיוק של 100% , מכיוון שיש עלויות לתעודה שמגלגלת את חוזי ה VIX בשוק החוזים העתידיים. זה אומר שאם ה VIX לא יזוז התעודה עדיין תרד קצת. התעודה הכי שכיחה נקראת VXX.
מצב רוח בשווקים
אם נאניש את השווקים (כאילו האנשה), אז אפשר להבין את המצב הרוח של המשקיעים דרך קריאת ה-VIX. ערך גבוה של המדד מעיד על עצבנות, חרדות ופחד, ואילו ערך נמוך יעיד על שוק שמרגיש בטוח ונינוח.
מדד רוחב שימושי
מדד רוחב או מדד עומק בשמו האחר נותן לנו הצצה למה שקורה מאחורי הקלעים (או אולי מתחת לשטח?!). בקיצור זה כלי מצוין לשלב לתוך תהליך קבלת ההחלטות וניתוח השווקים.
אז אם הגעתם עד לכאן, ואולי נתקלתם במושגים בפעם הראשונה ולא הכול יושב במקום, אז קבלו שימוש פשוט ואפקטיבי של מדד ה VIX:
אני מחלק את ערכי ה VIX לשלושה תחומים, נמוך, בינוני וגובה.
התחום הנמוך מתחת לערך 19, מעיד על שוק רגוע ונינוח, מצוין לעסקאות לונג.
התחום האמצעי בין ערכים 19 ל 28, הינו שוק שבו צריך לפעול בזהירות. עסקאות לונג עם יחידות סיכון קטנות יותר,
התחום הגבוה מעל 28 מסוכן ופחות מתאים למסחר בלונג. נחים או פותחים עסקאות ממש קטנות.
שימו לב שמעבר לערכים שציינתי יש משמעות גם למגמת ה VIX, לדוגמא אם הערך מאוד גובה (מסוכן) אבל במגמת ירידה, אז השוק יכול להיות יותר נוח למרות הערכים הגבוהים.
אז, מה ה-VIX מספר לנו היום?