You are currently viewing על קטיעת הפסד (סטופ לוס)

על קטיעת הפסד (סטופ לוס)

 

מיקום הסטופ לוס

מרכיב חשוב בניהול סיכונים, אולי החשוב ביותר, הוא מיקום נקודת היציאה מטרייד במידה וטעינו בכיוון. אם תרצו, מתי לקחת הפסד ולהודות בטעות. אחת הבעיות שיש לנו הסוחרים היא שאנו יוצאים מהר מידי (נו מילא, עדיף מוקדם מאשר מאוחר) או מאוחר מידי (חמור כי לוקחים הפסדים גדולים מידי). כך או כך סטופ לא נכון או מסחר ללא סטופ בכלל פוגע ברווחיות ומקשה עלינו מאוד לשמור על תוחלת רווח חיובית. כמובן שאין ניהול מושלם ואני לא מנסה לטעון שאסור לטעות. אבל דרוש שיטה, רעיון או דרך לניהול נכון שייקח אותנו לצד הרווח או לפחות בשלב ראשון יעביר אותנו לשלב השרידות.

אנסה לסקור כמה מהרעיונות שאני מנסה ליישם. שיפור והתייעלות זה שם המשחק. שימו לב שאני מתייחס רק לצד ההפסד, לצד לקיחת הרווח שהינו חשוב מאוד לא אתייחס במאמר זה. עוד מניח שאין לכם בעיות רגשיות שמניעים אתכם לביטול או הרחקת סטופים. אולי זה לא נחלת הרוב אבל מאמר זה לא נוגע בחולשת לקיחת ההפסד אלא בשיפור מיומנות יציאה נכונה מטרייד שלא צלח.

מתי לצאת?

במקום שהכי קשה למחיר להגיע

טרייד טוב הוא כזה שמאחוריו עומד סיפור. סיפור טוב נולד מרעיון מסחר, מגובה תודעה אסטרטגית, לגבי תהליך שהמחיר עובר בזמן הווה. יש רמת מחיר שבה הסיפור מופרך ומתגלה כלא נכון. לרוב עלינו להחליט טרם הכניסה מהי רמת המחיר שבה אשנה את דעתי על איכות הסיפור או מיקומנו בתוכו (אולי הסיפור נכון בגדול אבל התזמון בעייתי). למי שפחות טוב בזיהוי הסיפור, כל אמצעי כשר למיקום סטופ חזק. כלומר קווי תמיכה/התנגדות כאלה ואחרים ואולי כמה שיותר כאלה (לכאורה קשה למחיר לחצות את כולם).

בנקודה שבה ארצה להפוך את העסקה

סוחר מפורסם שאיני זוכר את שמו (הוזכר בספר שקראתי כמפורסם אז זורם), סיפר שכדי להיכנס לעסקה לאחר גיבוש הרעיון הוא נכנס לפוזיציה הפוכה. כלומר אם תכנן לקנות מניה, תחילה יתחיל במכירתה (!). איפה ההיגיון? זה מאוד פשוט, הסוחר רוצה ליצור אמפטיה עם הצד השני. איפה הכי יכאב לו עד כדי כך שיאלץ לסגור את הפוזיציה. ידוע שאיפה שיש כאב שם תהיה הזדמנות.

אז איך זה קשור לסטופ לוס? תנסו לחשוב איזו נקודה (רמת מחיר) תכאב לסוחרים שבפוזיציה כמוכם. זה אמור להיות קל יותר כי אתם שותפים לאותה פוזיציה. אתם לא רוצים להישאר בעסקה שלצד אחד כואב ואתם באותו צד, זה עלול לכאוב יותר אם לא תצאו.

היפוך אחרון

ניתוח טכני קלאסי מלמד לשים סטופ מתחת להיפוך האחרון, שפל או שיא, תלוי בכיוון הפוזיציה. זה די הגיוני מכיוון שבנקודת ההיפוך האחרונה הגיעו מספיק קונים או מוכרים שהפכו את התנועה ועד שיוכח אחרת נניח שהכח שהפך את התנועה עדיין ימתין באותה נקודה. לרוב במצב של דעיכה או צמיחה המוכרים/קונים נעים בקצב מסוים תוך כדי נסיגה/התקדמות לאורך זמן מסוים. מבולבלים? רק תזכרו שכדי ששיטה זו תהיה יעילה המחיר צריך להתפתח ורטיקלית ועדיף ליישם ביחידת הזמן הגבוהה ביותר האפשרית מבחינתכם (ככל שמתקרבים ליחידת זמן נמוכה יותר כך יש יותר רעשים ומניפולציות על המחיר).

פריצת דמה

אחת האפשריות היותר אהובות עלי. המחיר מנער ידיים חלשות וממשיך לדרכו. זו נק איכותית כי אתם מקבלים מידע פנים חשוב לגבי התנהגות המחיר וסבירות גבוהה שינוע לאחד הכיוונים בעוצמה. דרך נוספת להסביר תהיה מובנת למי שאי פעם שיחק פוקר: שיחקתם חצי שעה ולא הבנתם מי הפראייר? כנראה זה אתה וזה אף פעם לא סימן טוב. פריצת דמה עוזרת לנו להבין מי הפראייר   (כסף טיפש) ולהצטרף ליד החזקה (כסף חכם). מנקודה זו המחיר לא אמור לחזור בקרוב לכן זו נקודה מצוינת למיקום קטיעת הפסד.

מתי לא לצאת?

לעיתים אני קובע סטופ לפי הכללים שלי אבל בפועל מחליט לצאת מהעסקה לפני הגעת המחיר לסטופ. תחושה או הבנה במקרה הטוב שהמחיר לא מתפתח כפי שצפיתי גורם לי לסגת מהעסקה. ברור שלפעמים אני צודק ואז מאוד מרוצה אבל לפעמים העסקה מתבררת כבינגו ואני בחוץ (מבאס). בסופו של דבר יש מקום לסוחר המנוסה להתחרט אפילו לפני הגעה לסטופ אבל בעיקר למתחילים אמליץ לעמוד בתוכנית העבודה, כלומר לתת לעסקה לעבוד כל עוד המחיר לא מגיע לסטופ. הבעיה ביישום ההמלצה היא שהמחיר כמעט תמיד (לטענתי) ייתן לנו הזדמנות להתחרט, גם אם זה למראית עין וניצול תחושות הרגש בקבלת ההחלטות. למעשה זה די פשוט, מספיק שהמחיר יזוז קצת למעלה ולמטה סביב הכניסה שלנו כדי לעורר בנו תחושות חיוביות ושליליות ובסופו של דבר נקבל החלטה רגשית שלרוב תתגלה כשגויה.

להלן מס רעיונות שעוזרים לי לא להגיב ברגשיות ולסגת מעסקה ללא סיבה:

באמצע תנועה נגדי

הכי קשה להחזיק בעסקה שהמחיר הולך נגדך. הכלל אצבע שלי אומר שלא יוצאים מעסקה אם לא זיהיתי את תחילת התנועה. כלומר אם אנחנו אחרי אמצע התנועה (לפחות 3-4 ברים מההיפוך האחרון) כל מה שניתן לעשות זה להמתין להיפוך (בו אוכל לקדם סטופ) או שהמחיר יגיע לסטופ המקורי. יותר טוב אפילו אם תבחנו את התנהגות המחיר במהלך התנועה כדי לשפר את קבלת ההחלטה. כלומר האם התנועה בווליום קטן או גדל? האם הברים מתרחבים או מתקצרים? ככל שהתשובה תהיה קטן ומתקצר תתחזקו מנטאלית ומכאן ההחלטה להישאר תהיה קלה יותר.

איבוד סבלנות

עסקה טובה לוקחת זמן. גם מה שלכאורה מצליח מהר לוקח לרוב יותר זמן ממה שנדמה לנו לפני ביצוע העסקה. למעשה זו אחת המניפולציות השכיחות והקשות ביותר להבנה. מניפולצית הזמן כמובן. תשאלו את עצמכם האם אתם רוצים לצאת כי איבדתם סבלנות? בעיקר מה שעוזר, כמו כל דבר פחות או יותר, זו העלאת המודעות למניפולצית הזמן. לפחות בשלב הראשון.

אותו סיפור

איבוד סבלנות? תנועה נגדי? בסופו של דבר תשאלו את עצמכם האם הסיפור השתנה. זה אחד הכלים הטובים ביותר כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך הטרייד. אולי חשוב לציין שבאופן אישי אני סוחר שמחפש תהליכים, כלומר מחפש לסחור את הסיפור, אבל תחליפו את המילה סיפור ברעיון מסחר ותקבלו פחות או יותר את אותו דבר. האם הרעיון שהסתמכתם עליו השתנה? (נגיד תבנית כזאת או אחרת) כל עוד רעיון המסחר נשאר זהה, קרי הסיפור לא השתנה, קרי התודעה אותה תודעה, תאחזו בטרייד עד לנקודת היציאה שהוגדרה טרם כניסתכם לעסקה.

אז מה היה לנו: נניח שאתם בשלב שמבין את חשיבות הסטופ, ונניח שאתם מיישמים את העיקרון של קטיעת הפסדים אבל יותר מידי פעמים אתם נלכדים במלכודת והעסקה מוציאה אתכם וממשיכה בלעדיכם. הגיע הזמן לשיפור מיומנות הסטופ לוס.

להלן הנקודות לשיפור:

  1. מיקום נכון של הסטופ לוס
  2. עמידה בתוכנית העבודה (עמידה בסטופ)
  3. ובשלב יותר מתקדם: כלים ליציאה מוקדמת או הזזת הסטופ לנק נכונה יותר (תמיד לטובת הקטנת הסיכון ולא להגדלת הסיכון).

כתיבת תגובה