ללמוד להתמודד עם כישלון אחרת – בניית פסיכולוגיית מסחר מנצחת.
אני שונא להפסיד. זו פשוט הרגשה כל כך רעה כשאני מפסיד. בכל שאר החיים שלי אני די יכול להכריח את דרכי ולנצח – אבל למסחר יש את הדרך שלו. ואני יודע שלהפסיד זה חלק מהמסחר, אבל זה לא מקל עלי בכלל לקחת הפסד. זה דבר אחד להגיד לעצמך את הקלישאה הזו, אבל זה לגמרי דבר אחר לקחת סדרה של הפסדים ולראות את שורת הרווח שלך מצטמקת. זה נהיה יותר קשה לשמור על הגישה המנצחת שלי כשאני מפסיד, אז אני צריך לדחוף את עצמי אפילו יותר. אני יכול לראות שמה שאני עושה לא עובד, אבל אני ממשיך לעשות את זה בתקווה שעם נחישות מוחלטת הדברים יתהפכו.
הלך הרוח המנצח שלך הורג את המסחר שלך
כדי להצליח, סוחרים חייבים לעבור במסלול התנגשות בין שני כוחות שווים, אך מנוגדים מאוד. הראשון הוא הכוח המושרש עמוק באינסטינקטים ההישרדותיים של המין שלנו שרוצה לנצח (ובפרט לא להפסיד) ולגרום לדברים לקרות. זוהי תכונה המחוברת חזק לדפוסי תגובה אנושיים לאי ודאות בגלל הצלחתה הרבה לפני שלבני אדם הייתה פסיכולוגיה של העצמי. כישלון אינו אופציה מתוך הטיה מושרשת עמוקה זו. כישלון פירושו מוות לאבותינו הקדומים, כאשר הם התמודדו עם אי הוודאות המסוכנת של עולמם. למרבה הצער, העולם הזה עדיין אמיתי היום עבור המוח הלימבי של האדם המודרני ומחמיר בזמן מסחר. אתה עדיין נושא את המוח ואת האינסטינקטים של איש המערה לתוך המסחר שלך. הלך הרוח הזה הוא המקום שבו מתחילות הצרות.
הכוח השני, המנוגד, הוא חוסר האונים האמיתי של הסוחר לשלוט בתוצאות ללא קשר למאמציו- המתבטא כפחד מכישלון. למרות הרצון והתשוקה לנצח, מסחר הוא מאמץ לנהל את האקראיות וההסתברות בלקיחת פעולה בעולם לא ודאי כאשר ניצחון והפסד הן תוצאות אפשריות. ושם אין ודאות לגבי מה שיקרה. תחושת חוסר האונים הזו (המתבטאת בתגובות הילחם/ברח לפחד מהפסד או כתוקפנות שמובילה למסחר יתר או למסחר נקמה) היא שצריכה להשתנות ממוח עתיק יומין שמתוכנת להישרדות לטווח קצר. יש לשנות את אינסטינקט ההישרדות שלך (תגובת המוח הלימבי לאי ודאות) עבור עולם הסתברות שנמצא במסחר ובהשקעות אקטיביות. זה הפיל בחדר שמעטים מכירים.
שים את מסלול ההתנגשות הזו בפרספקטיבה. כל סוחר "יודע" שעליו לפעול לפי הכללים שלו כדי ליצור יתרון הסתברותי באקראיות של השווקים ולהגדיל את ההסתברות להרוויח בעסקה מסוימת או בקבוצת עסקאות . כולם "יודעים" את זה, או לפחות אומרים כך. עם זאת, מעט סוחרים יכולים לבצע – לעקוב אחרי הכללים שלהם תחת לחץ המשחק.
כדי להמחיש נקודה זו, לקוח שלי היה בפגישה של קבוצת סוחרים מקומית בוושינגטון הבירה. הוא דיבר שם על המאבקים שלו עם ציות לכללים שלו ואיך הוא סוף סוף מתקדם. ואז הוא ביקש מהקבוצה הגדולה הזו להרים ידיים אם הם מתקשים לעמוד בכללים שלהם. כמעט כולם הרימו ידיים. כולם "יודעים", אבל אף אחד לא יכול לעשות את זה. הייתם חושבים שעבור משהו חשוב להצלחה במסחר כמו שמירה על הכללים שלכם, כולם יחפשו תשובה לבעיה הזו. הם אולי מחפשים, אבל הם מחפשים בכל המקומות הלא נכונים.
הידע שלהם במסחר נעלם פתאום כשהכסף אמיתי והם אוחזים במציאות של חוסר האונים שלהם ביחס לתוצאות. הפחד מכישלון הופך להיות אמיתי. אינסטינקט ההישרדות האנושי גובר על המוח החושב כהרף עין. המוח הרגשי הקדום רוצה דבר אחד בעוד שההצלחה הפוטנציאלית לטווח הארוך שחושף המוח החשיבתי המודרני שלך רוצה משהו אחר. והסוחר נלכד באמצע בין שני כוחות חזקים, אך מנוגדים. המוח הרגשי חווה את חוסר האונים של הפחד מכישלון (מוות) בטווח הקצר, בעוד שהמוח החושב החדש צופה יתרון בהסתברות להצלחה. זו הדרמה הפנימית שאתה מתמודד איתה מדי יום כשאתה מנסה לציית לכללים שלך. אינסטינקטים הישרדותיים של המוח הרגשי מנצחים את המפגש הזה בכל פעם, עד שלומדים איך לעבוד עם המוח הרגשי.
זה מה שהמערכת העצבית האוטונומית שלך חווית, שאינה חלק מהתודעה ושהשליטה במודעות שלך. אבל איך אתה חווה את המפגש עם חוסר הוודאות כשכסף מונח על השולחן? סוחרים חווים חרדה, פחד, אפילו אימה, ונקלעים לספק עצמי. הם מתחילים לחפש עוד כללים לאישור הסטאפים שלהם כדי “לא להפסיד” . הם מאמינים שאם הם מפסידים אז הם נכשלים. וכישלון עם כסף על השולחן מפעיל את תגובת הקרב/בריחה (fight/flight) מכוונת הישרדות לאי הוודאות שהם חווים. זה קורה ללא הסכמתם המודעת. זוהי פשוט תגובה לימבית אוטומטית לאי הוודאות והסיכון הטמונים במצב.
המוח הלימבי שלך (המוח הרגשי שלך) מעדיף להימנע מהאפשרות להפסיד (להיכשל) כי הוא תופס אותו כאיום על החיים. המוח הלימבי אינו יודע על אי נוחות פסיכולוגית. הכל עניין של הישרדות לטווח קצר. ואם זה מצליח להרחיק אותך מהעסקה, אז זו הצלחה בהישרדות לטווח קצר כי אתה לא יכול להיכשל אם לא תיכנס למשחק. זהו ניצחון לטווח קצר עבור המוח הרגשי שלך, אך הפסד ארוך טווח עבור האפקטיביות שלך כסוחר.
סוחרים אחרים חווים את אינסטינקט ההישרדות לטווח הקצר שלהם בצורה שונה. יש כאלה שמוצאים שכשהטרייד "הולך נגדם" הם נבהלים או פונים לכעס וזורקים כסף בתקווה שהטרייד יתהפך כדי שלא יצטרכו לחוות כישלון. תגובת הקרב/בריחה כבר מופעלת להישרדות לטווח קצר והמוח החושב (עם השקפת ההצלחה ארוכת הטווח שלו) נדחק הצידה. בחוויית הכישלון שלהם, סוחרים רוצים לקבל את כספם בחזרה ולהתחיל לסחור בנקמה. זוהי אותה תגובת קרב/בריחה לאי ודאות כמו התגובה המבוססת על פחד – רק נתיב ההישרדות הזה נשלט על ידי כעס ותוקפנות. כך או כך, המוח החושב נחטף על ידי המוח הרגשי והפחד שלו מכישלון השתלט על הפסיכולוגיה של הסוחר.
לדחף, או מסחר יתר עקב בטחון יתר, יש דפוס רגשי דומה אבל הוא מונע על ידי אינסטינקט ה"מרדף" שלך. אבותינו אנשי המערות הציידים-לקטים רדפו אחרי הרבה טרף כחלק ממסע ההישרדות שלהם. כשההזדמנות הייתה שם, הם היו צריכים לקפוץ עליה – או להסתכן ברעב. המרדף אחר הטרף היה דרך לגרום להצלחת ההישרדות ולהימנע מכישלון הישרדות. הם היו צריכים להיות בעלי ביטחון מול הסכנה למען הישרדות. היה גם ריגוש מהמרדף שדחף את אבותינו לאמץ מצבים מסוכנים שהיו מסוכנים מאוד אם הם נכשלו. אבל כישלון לא היה אופציה אם הציידים ומשפחותיהם רצו לשרוד. זה הפך לכוח מניע רב עוצמה שמצא בית בפסיכולוגיה של הסוחר המודרני. בגלל הצלחתו, אינסטינקט המרדף נקשר לדפוסים הרגילים של ציידים מצליחים לאורך העידנים. ואז, ימי אנשי המערות פינו את מקומם לעולם הפוסט-מודרני. והאדם המודרני (עם מוחו החושב הגדול) מצא את המסחר, אבל הביא את מוחו הרגשי מימי הציידים-לקטים שלו למאבק. כשאתה מתיישב ומרגיש את הדחיפות לפעול בעסקה, אתה מפעיל את יצר המרדף ההישרדותי העוצמתי הזה. רק שעכשיו אתה קופץ לעסקאות לא מומלצות. הדחיפות לפעול הכריעה את פסיכולוגיית המסחר ויצרה מסחר יתר.
התגברות על הפחד שלך מכישלון
כדי לפתח את המוח והלך הרוח שלך לסיכון הון בשווקים לא ודאיים, עליך להגדיר מחדש את האמונות שלך בנוגע לכישלון. כישלון (ללא איום ביולוגי) הוא הדרך שבה המוח לומד. הוא לא לומד מהצלחה. הצלחה ממש מעמיקה את הדפוס עמוק יותר לתוך תגובות אוטומטיות מחוץ למוח החושב. ולהצלחה במסחר יש הרבה כישלונות בתוכו. אבל הדרך שבה אתה ניגשים ומתמודדים עם כישלון חייבת להשתנות כדי לפתח מחדש את המוח למסחר. הרשו לי להסביר.
לאחרונה שאקיל אוניל, שחקן הכדורסל המפורסם היה ב- Today Show וסיפר על הניסיון שלו עם כישלון. הקבוצה שלו שיחקה נגד קבוצתו של מייקל ג'ורדן על האליפות. שאקיל דיבר על איזו סדרה קשה זו הייתה עבורו – ושהוא לא שיחק טוב. שאקיל היה מאוכזב מההופעה שלו. הוא הרגיש שהוא אכזב את עצמו ואת הקבוצה שלו. אחרי המשחק כשהשחקנים לחצו ידיים, מייקל ג'ורדן ניגש לשאקיל אוניל וטפח לו על הגב. ואז אוניל אמר לקהל מה ג'ורדן אמר לו- "שאק, שיחקת משחק קשה. אתה חייב להרגיש נוח עם כישלון ולעבוד איתו אם אתה מתכנן להגיע לשלב הבא". ואז ג'ורדן הלך. המילים הבודדות הללו של מייקל ג'ורדן פתחו את עיניו של שאקיל לדרך חדשה להבין כישלון. כישלון היה הכרזה שאתה צריך לפתח את הכישורים והאמונות שלך לסטנדרט חדש. זה לא היה כתב אישום על נפשך כבן אדם.
רוב הסוחרים מסתתרים מהכישלונות שלהם, וכתוצאה מכך נשארים תקועים בהלך רוח שאינו יכול לעמוד באתגרים של מסחר וניהול אי ודאות. אתה הולך להיכשל תוך כדי מסחר. השאלה היא מה אתה הולך לעשות עם הכישלון הזה?
הפרדה בין כישלון לזהות
אנשים משקיעים אנרגיה רגשית עצומה כדי להיות מנצחים (ולא מפסידים). ומנצח לא יכול להיכשל. הזהות הזו של להיות מנצח נבחנת קשות באמצעות מסחר. הבעיה עם גישה מנצחת היא שאתה צריך לנצח כדי לשמור עליה. ועם הלך הרוח של המנצח יש הנחה שאתה יכול לגרום לתוצאות לקרות לטובתך. המנטליות הזו עובדת היטב בתחומים רבים בחייו של אדם. לעתים קרובות אנשים מגיעים למסחר לאחר שחוו הצלחה (ניצחון) ומביאים את הגישה הזו של עבודה קשה, גישה חיובית ורצון לנצח לתוך הקריירה החדשה שלהם במסחר. המחשבה היא שהלך הרוח של המנצח עבד בעבר והוא יעבוד במסחר.
בהלך הרוח הזה, כישלון הוא לא להתאמץ מספיק, לא להביא מספיק מחשבה מכוונת למשחק, או לא להיות מספיק חיובי. כשאתה מפסיד, אתה קם והולך על זה שוב – מתמיד עד שאתה מנצח. אתה דוחף את עצמך בכל הכוח. כישלון אינו אופציה למנצח בנרטיב הזה. כישלון הוא פגם אופי שאתה צריך לעמוד מולו כדי שתוכל להכריח אותו להיות מנצח. דרך זו של ראיית העולם מטופחת בתרבויות תחרותיות, כך שניצחון הוא הכול וכישלון אינו מקובל – וכישלון מביא בושה.
רבים מזכרי ונקבות אלפא הביאו את הגישה הזו, של ניצחון על ידי כך שגרמו לדברים לקרות, לתוך המסחר שלהם. פרפקציוניסטים רבים הביאו פרפקציוניזם (לא עושים טעות) למסחר כדרך לשלוט בתוצאה. אחרי הכול, אם תעשו הכול נכון בלי טעות, תנצחו ותימנעו מלחוות כישלון. ואז גם האלפא וגם הפרפקציוניסט מגיעים למסחר ומגלים ששליטה בתוצאה היא אשליה, למרות שהיא שירתה אותם היטב בעבר. האלפא מגלה שאין לו כוח לכפות תוצאה בהתאם לרצונו. והפרפקציוניסט מגלה שאתה יכול לעשות הכול נכון ועדיין לטעות במסחר. זהו מסלול ההתנגשות שנאמר בתחילת מאמר זה.
לאופן שבו הם התמודדו עם אקראיות וחוסר ודאות (כל כך שנוא על ידי המוח הרגשי) אין שום רלוונטיות לסביבה שאליה הם צריכים להסתגל כעת. הזדמנות חדשה זו עבור המוח שלך ועבורך ללמוד, תחילה מעיפה את המוח הלימבי שלך. הוא מקובע על הגדרה מסוימת מהם הצלחה וכישלון וכיצד להימנע מכישלון כדי להשיג הצלחה הישרדותית קצרת טווח. המוח אינו יודע כיצד להפוך את הלמידה הרגשית המוקדמת יותר של מהו מנצח, לצורת החשיבה הנדרשת להצלחה במסחר.
למעשה, במסחר אתה מבקש מהמוח הרגשי לעשות בדיוק את ההפך ממה שהוא תוכנן לעשות על ידי הברירה הטבעית. מניע ההישרדות שלו מוגדר – הימנע מכישלון. (בעיני המוח הרגשי כישלון פירושו מוות). הוא מתעב אקראיות ואי ודאות ואתה דוחף אותו לאי ודאות תוך כדי שאתה מבקש לשמור על רציונליות. זה לא הולך לקרות.
הגדרה מחדש של ניצחון וכישלון
ניצחון אינו מגדיר את ערכו של האדם. זה רק אומר שנחתת בצד הנכון של ההסתברות. וכישלון רק אומר שנחתת בצד הלא נכון של ההסתברות. אף אחד מהם לא אומר כלום על הערך שלך כבן אדם. עם זאת, כאשר אתה סוחר, ניצחון והפסד הופכים אישיים – במיוחד אם יש לך כמה הפסדים אחד אחרי השני. האמת היא (גם אם עשית הכול נכון) שהייתה רק הסתברות לנצח – והסתברות להפסיד. אין לך (וגם לא תהיה לך אי פעם) את היכולת לשלוט בתוצאות במסחר. אבל אתה כן שולט במוח שאתה מביא לרגע הביצוע. אתה יכול לשלוט בביצועים שלך, אלו שאתה כן יכול לשלוט, וזה נותן לך את היכולת להביא לידי ביטוי את היתרון שהמערכת והכללים שלך נותנים לך באופן תיאורטי.
זה המקום שבו התיאוריה והפרקטיקה הופכות לשותפים. התפקיד שלך הוא להתמקד בביצועים ברגע שאתה סוחר. ניצחונות והפסדים יבואו וילכו. מוח מבוסס הסתברות זה מה שדרוש למסחר. אתה תדע שאתה חושב מהלך רוח חדש כאשר תבצע משוב ליום המסחר שלך. השאלות פשוטות – האם זה סט-אפ לגיטימי (איכותי)? האם הייתי לוקח את הטרייד שוב בלי קשר אם אני מנצח או מפסיד? האם ביצועיי היו כמו של מאסטר? זה אף פעם לא היה על ניצחון והפסד. זה אף פעם לא היה על הימנעות מכישלון. זה היה על למידה מכישלון וקבלת כישלון (הפסד) כמערך מיומנויות לשיפור הביצועים. זוהי השליטה העצמית הרגשית שלמדת מהקשבה לכישלונך ובניה מחדש של הסוחר שבך. אתה היתרון שמניע את מערכת המסחר שלך. הכוח תמיד היה בתוכך והמתין לטפוח ולפיתוח. זהו אחד השיעורים הגדולים ביותר שנלמדו בהתפתחות האישית של סוחר.
תורגם מתוך מאמר בקישור הבא: Learning to Deal with Failure Differently – Building a Winning Trading Psychology